keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Miten rakennustuoteasetus eli kotoisesti Ce-merkintä vaikuttaa piensahoihin Suomessa

EU:n rakennustuoteasetus tai säädös, EN 305/2011 asettaa Euroopan Unionin alueella toimivan rakennusteollisuuden todellisten haasteiden eteen. Ylevänä tavoitteena - ainakin näennäisesti - on ollut mahdollistaa rakennustuotteiden tasavertaisuus, liikkuvuuden helpottaminen ja kuluttajien/käyttäjien vertailukyvyn helpottaminen. Lisäksi on väläytelty sitä, että tuotteiden turvallisuus paranee jne. Tämä asetus koskee myös sahateollisuuden toimintaa, siis myös piensahojen ja höyläämöiden toimintaa Suomessa mutta myös kaikissa muissakin Eu-maissa.

Rakennustuoteasetusta on valmisteltu EU:ssa jo vuosia. Lienee ensimmäinen kerta kun siihen törmäilin oli jotakuinkin 2002, mutta silloin asia ei edes avautunut mitä siinä haetaan. Vuonna 2007 tulin uudelleen törmäämiskurssille asian kanssa ja silloin rupesivat kylmät väreet kulkemaan selkäpiissä. Mitä helvettiä! Onko näin tulossa! - ajattelin. Asiaa hieman pähkäiltyäni otin yhteyden SFS:n henkilöihin ja silloin päättettiin pitää pikapalaveri asian puolesta. Palaverissa tulin kysyneeksi valmistavilta henkilöilta, miksi piensahojen mielipidettä ei oltu kuunneltu kun asiaa on valmisteltu EU:ssa. Aika yksinkertaisesti todettiin, että ei oltu koettu tarpeelliseksi. Tähän totesin, että varmaan ovat huomioineet SMe:n ja Small business Act.n jota toteutetaan EU:ssa jotta pienet yritykset voisivat toimia luottavaisesti myös tulevaisuudessa. Kyseisissä tapauksissa on ollut suotavaa käyttää ajatusta Think Small First, jotta myös pienten ääni tulisi kuuluviin. No näin ei tietenkään tässä vaiheessa oltu tehty. Toki sen jälkeen kyllä tuli postia Ce-merkinnän puolesta ihan tuutin täydeltä ja ihan oikealla englannin kiellä. Luettavan ymmärtämiseen meni jo tovi ennenkuin siitä selvisi. Kommenttejakin tuli pyydettäväksi, mutta palautusaikataulu saattoi joskus olla kovin lyhyt. On siis todettava, että päättäjät olivat toteuttaneet "lain henkiä", koska kommentit loppuvaiheessa on myös lähetetty pienille sahoille, vaikka ei niistä mitään hyötyä alalle ollut.

Mitä sitten tämä kaikki aiheuttaa piensahateollisuudelle? Asiaa on tässä vaiheessa vaikea ennakoida, mutta arvattavasti ainakin 15-20% maamme piensahoista lopettanee. Nyt kun viimeisen tilaston mukaan maassamme on 1206 toimivaa piensahaa ja keski-ikä on 53 vuotta niin katoamista tullenee 1940 -luvulla syntyneiden joukossa. Näitä sahayrittäjiä on vielä tällä hetkellä jotakuinkin 20 % ja numerollisesti se on 250 yritystä. Nämä myös käyttävät sahapuuta tuotannossaan noin 15%  eli noin 90000 m3. Jos tämä määrä yrittäjiä poistuu kertarysäyksellä on se erittäin huolestuttava asia alan näkökulmasta katsoen. Toki on huomattava. että tästä ikäryhmästä muutenkin jo ollaan menossa eläkkeelle, mutta monet sahurit ovat kyllä tehneet työtä pidempäänkin kun virallinen eläkeikä. Juuri Okrassa tapasin veteraanisahurin, joka iältään oli jo 80 ja vielä kiersi kentällä rahtisahallaan - eikä ole ainut.

Nyt kun sitten rakennustuoteasetus tulee 1.7.2013 voimaan, pitää rakentamisessa käytettävät tuotteet, jos ne liitetään kiinteästi rakennukseen olla Ce-merkillä varustettuja ja sahatavaran kohdalla, kantavissa rakenteissa ne pitää myös lujuuslajitella. Tämä siis koskee piensahateollisuuden kohdalla sitä, että 2/4; 2/5 jne pitää merkitä sekä Ce-merkillä, jossa on lujuuslajittelumerkki mukana, jos tuotetta MYYDÄÄN kohteeseen, jossa ne asennetaan esim. rakennuksen kantaviksi osiksi. Siis yrittäjällä on oltava Ce-merkin käyttöoikeus ja lujuuslajitteluoikeus. Jos sitten yrittäjä valmistaa ulkovuorilautoja, paneeleita tai lattialautoja jotka asetetaan rakennkseen, on nämäkin tuotteet merkittävä Ce-merkillä, mutta luonnollisesti ilman lujuuslajittelua. Se kuinka paljon Ce-merkin käyttö yrittäjälle maksaa riippuu ainakin siitä mihin Aoc-luokkaan (on tuotekategoria) tuote sijoittuu. Kantaviin rakenteisiin asennettavat rakennesahatavat kuuluvat AoC-luokkaa 2, jolloin Ce-merkin käyttöönotto vaatii Tuotannon Kuvauksen Käsikirjan eli FPC-manualin. Sen jälkeen asiasta lähestytään ns. ilmoitettua laitosta, jonka kanssa yrittäjä tekee sopimuksen Ce-merkinnän käyttöönoton myötämisestä. Ilmoitettu laitos tarkastaa yrityksen toiminnan FPC-manuaalin pohjalta ja joko myötää Ce-merkin käyttöönoton tai pyytää korjaavia toimenpiteitä FPC-manuaaliin. Kaikki tämä jo maksaa yrittäjälle-varsinkin pienelle. Kun Ce-merkin käyttöönottolupa on saatu niin yrittäjä hakee leimasintehtaalta sopivat leimat jolla sitten aloitetaan leimaaminen. Huomioidaan kuitenkin, että Ce-merkkiä ei toki tarvitse laittaa kaikkiin kappaleisiin, vaan ns. pakettikohtainen leimaus on mahdollinen. Kun Ce-merkinnän käyttöönottooikeus on saatu ja lujuuslajittelu sekä leimaus on aloitettu yrittäjän on ylläpidettävä tuotannostaan raporttia, johon hän kirjaa jokaisista tuote-eristä riittävän määrän mittaustietoja, kuivaustietoja tarkastusta varten. Samoin ns. poikkeamat eli hylkytuotteet ovat kirjattava ylös. Myös kaupoista tulevat reklamaatiot on syytä kirjata ja selvittää myös toimenpiteet joita reklamaatiot ovat aiheuttaneet. Näistä kaikista yrittäjälle kertyy kustannuksia, jotka saattavat olla huomattavan suuria ja voivat siten aiheuttaa taloudellisiakin ongelmia piensahateollisuuden yrityskenttään. Toki tässävaiheessa on syytä huomauttaa, että samassa veneessa on myös monet muut pienyrittäjät jotka ovat rakentamisen kanssa tekemisissä. Tässä ryhmässä ns. ilmoitettu laitos tekee yrittäjän luokse vierailun vuosittain ja tarkastaa FPC-manuaalissa esitetyt asiat ja että ne ovat hoidettu oikein. Lisäksi lujuuslajitteluoikeuden omaavan henkilön lajittelutaito kontrolloidaan. Jos yritys käyttää koneellista lujuuslajittelua niin kontrollikäyti on kahdesti vuodessa.

Jos yritys tekee pääasiassa höylätuotteita, ja haluaa käyttöönsä Ce-merkin ollaan kustannuksilta huomattavasti helpommassa ryhmässä. Kyseessä on AoC-luokka 4 ja siinä ei ole ilmoitettujen laitosten vuositarkastuksia vaan riittää  kun valmistaa/valmistuttaa FPC-manuaalin ja hakee oikeanlaisen leimauslaitteen. Toki tässä kategoriassa valmistajan on tehtävä ne toimenpiteet jotka pitää tehdä eli erilaiset dokumontoinnit tuotteista ja toiminnasta sekä asiakirjojen säilyttämisestä. Kategorialuokkaa 4 valvoo Tukes ja näyttää siltä, että tässä vaiheessa tarkastukset ovat ainakin alkuaikana harvinaisia.

Samat säännöt ovat voimassa myös muualla Eu:ssa, mutta nykyisten näkemysten pohjalta voisin hyvin nähdä, että venettä vetää voimakkain, miehekkäin vedoin Suomi, muiden vain hieman airoja heilautellen.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Yrittäjät, jotka tuottavat tarpeeksi suuren määrän kantaviin rakenteisiin soveltuvaa tuotetta ja joka vielä menee kaupaksi rakennuskohteeseen voivat harkita Ce-merkin käyttöä. Mutta jos tuotetta menee vain jokunen kuutio (max 100 m3), niin tuskin kannattaa hankkia merkin käyttöoikeutta, koska kuutiolle tuleva kustannuslisä on niin suuri, että sitä ei saa takaisin.  Asiaa kannattaa laskea kiihkottomasti ja huomoida kaikki kustannukset jotka on otettava huomioon.  Ainakin jonkinlaista tuotannon suunnan muutosta olisi syytä pohtia, jotta yrittäjät voivat välttyä mahdollisimman pitkälti Ce-merkin käyttämiseltä. Sahaamista ja tuottamista ko. asia ei missään tapauksessa estä. Myös rahtisahaus ja rahtihöyläys ovat toimialoja jotka ovat käytännössä Ce-merkinnän ulkopuolella. Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että jos tuotetta ei "saateta markkinoille" niin sitä ei myöskään tarvitse Ce-merkitä. Lujuuslajittelun kantaviin rakenteisiin tuotettava tuote kuitenkin tullenee vaatimaan ja se on piensahurille lisäarvo joka kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi rakennustuoteasetuksella saattaa olla vallan merkittävä merkitys harmaan talouden torjunnassa, sillä ns. pimeän työn teettäminen tulee huomattavasti vaikeutumaan.

Lisäksi asiasta on tehty selvitys EU:hun ja pyydetty korvaavat toimenpiteet jolla piensahauksen toimintaedellytyksiä voidaan ylläpitää. Kirjelmä sekä suomeksi että englanniksi on luettavissä seuraavana:



Sahayrittäjät ry

Euroopan komissio
Pääsihteeri
Rue de la Loi 200
B 1049 Brussel



Selvitys rakennustuoteasetuksen EU 305/2011 (eu regulation 305/2011) mahdollisista vaikutuksista suomalaisiin maaseudulla toimiviin pien- ja mikrosahayrityksiin sekä vastaavan kokoluokan höyläämöihin, jotka eivät tee kauppaa Suomen rajojen ulkopuolelle sekä muutosehdotukset ko. asetukseen.
Suomessa on tällä hetkellä pieniä ja mikrosahayrityksiä sekä vastaavanlaisia pienhöyläämöitä n. 1600 kappaletta. Piensaha- ja höyläämöteollisuus osaltaan luo ja ylläpitää kilpailua sekä tuotteiden käyttäjien mahdollisuutta suorittaa valintoja.
EU:n rakennustuoteasetus 305/2011 (Eu regulation 305/2011) asettaa nämä pienet maaseudun puualan yritykset eri asemaan vaatimalla tuotteisiin Ce-merkintää, jolla pyritään varmentamaan tuotteiden sopivuus ja turvallisuus rakentamisessa. Tätä on tuettu sanomalla, että merkintä helpottaa tuotteiden kaupankäyntiä ja vientiä Eu:n sisäalueille sekä helpottaa kuluttajien vertailumahdollisuutta tuotteiden turvallisuudesta. Pien- ja mikrosahayritysten toiminnassa puuta muokataan ainoastaan sahaamalla, kuivaamalla ja höyläämällä, jolloin tuotteen kemiallinen koostumus pysyy lähestulkoon samana kuin alkuperäinen raaka-aine on. Myös vetoamisella siihen, että tuotteiden markkinointi olisi helpompaa Eu:n sisäalueella, kun tuotteessa on CE-merkintä ei ole merkitystä piensahojen kohdalla, koska suurin osa piensahoista markkinoi tuotteitaan vain omalle lähialueelleen.
Toimijat, jotka toimintansa puolesta voivat ennakoida mahdollisuutensa hyödyntää CE-merkinnän käyttöönoton mukanaan tuomaa parantunutta mahdollisuutta markkinoida tuotteitaan koko EU:n alueella, voidaan katsoa saavan CE-merkinnän käyttöönotosta siinä määrin taloudellista hyötyä, etteivät siitä aiheutuvat taloudelliset velvoitteet heikennä toiminnan kannattavuutta. Mutta toisaalta pienyrityksissä Ce-merkintä nostaa tuotantokustannuksia tuotettua yksikköä kohti huomattavasti enemmän kuin suurissa yrityksissä. Tämä heikentää pienyritysten kilpailukykyä ja toimintaa samoilla markkinoilla isojen yritysten kanssa.
Sahayrittäjät ry esittääkin EU:n ”asianomaiselle” komissiolle EU asetuksen 305/2011 täydentämistä kohtiin, joihin asetuksen kohdassa 27 on viitattu, sekä muutostoimien välitöntä käynnistämistä uuden lähestymistavan esilletuomiseksi, jossa huomioidaan piensahayrittäjien toiminta ja pyritään turvaamaan heidän asemansa, kilpailukykynsä ja työnsä merkittävinä maaseudun yrityksinä.
  1. Piensahat ja höyläämöt, jotka täyttävät EU:n pien- ja mikroyritys määritelmät ja jotka toimivat valtion rajojen sisäpuolella eivät tarvitse Ce-merkintää rakennustuotekaupassaan.

  2. Piensaha- tai mikrosaha,joka käsittelee raakapuuta sahaamalla ja/tai kuivaamalla ja/tai höyläämällä ei tarvitse Ce-merkintää (ml puun pohja- ja pintasuojaus vesiohenteisilla maaleilla) jos yritys käy kauppaa valtion rajojen sisäpuolella.Samoin jos em. tuotteen valmistaja käy kauppaa valtion rajojen sisäpuolella, rakennesahatavaran kohdalla riittää sahatavaran lujuuslajittelu voimassaoleviin sahatavaran lujuuslajitteluluokkiin visuaalisen lajittelun perusteella, jolloin ei tarvita Ce-merkintää vaan pelkkä lujuuslajittelutunnus. Visuaalisen lujuuslajittelun apuvälineeksi hyväksytään myös ääneen perustuva lujuuslajittelu, jossa lajittelija on samalla näköyhteydessä lajiteltavaan tuotteeseen.

  3. Jos pien/mikroyritys käyttää Ce-merkintää tuotteissaan, on Ce-merkintä mahdollista tuottaa ns. ryhmäsertifikaattipohjalla, jossa useampi yrittäjä voi käyttää yhden omistamaa merkkiä.

  4. Jos rakennesahatavara tuotetaan ns. vuokrasahausperiaatteella, eli jossa tukkien tai sahatavaran omistaja sahaa tai sahauttaa tai höylää/höyläyttää tuotteet oman rakennuksensa rakennustarpeiksi olisi rakennussahatavara ja höylätuotteet Ce-merkinnästä vapaata. Samoin menetellään korjausrakentamisen kohdalla, jossa vanhoihin rakenteisiin liitetään uutta materiaalia kuten ulkovuorilaudat, lattialaudat tai sisäverhouspaneelit.

  5. Piensahoille ja mikrosahayrityksille laaditaan yksilöidyt ja selkeät ohjeet yksinkertaistetuista menettelyista, joilla varmistetaan pien- ja mikrosahojen kilpailukyvyn säilyminen siinä tapauksessa, että Eu säädöstä 305/2011 ei voida tai haluta muuttaa Small Business Act`n Think Small First periaatteiden pohjalta.

  6. Lisäksi, jos asetukseen 305/2011 ei voida tai haluta tehdä muutoksia, luodaan järjestelmä rakennustuoteasetuksen 305/2011 kohdassa 27 tarkoitetuille pien- ja mikroyrityksille myönnettävän suoran avustuksen hakemista ja maksamista kansallisen hallinnon kautta EU:n budjettivaroja hyödyntäen (CE-merkinnän alkuperäisenä tavoitteena olleen tuotteiden helpon vertailun ja tuotteiden vapaan liikkumisen edistämisen Euroopan talousalueella perusteella) jossa yrityksillä olisi oikeus hakea ja saada kyseinen avustus suoraan ja välittömästi CE-merkintäoikeuden myöntämisen perusteella.
7. Jo merkintäoikeuden hankkineet pien- ja mikrosaha- ja höyläämötoimijat huomioidaan taannehtivasti uudessa korjatussa säädöksessä.
    Näillä menettelyllä huolehditaan pien- ja mikroyritysten osalta toimintaedellytysten säilymisestä ja oikeudenmukaisuudesta, ja varmistetaan piensaha- ja mikrosahojen kilpalukyky ja jatkuvuus ”think small first” ja Small Business Act`n toimintaperiaatteiden mukaisesti.


Sahayrittäjät ry

_________________________________________________________________________________



Sahayrittäjät ry – the association of the finnish small-scale sawmilling entrepreneurs


European Commission
Secretariat General
Rue de la Loi 200
B 1049 Brussels


Concerning:
Analysis of the possible impact of the Construction Products Regulation (EU Regulation 305/2011) on Finnish countryside-based small and micro-sawmill enterprises and planing mills of equivalent size that do not operate beyond the Finnish borders, and proposed amendments to this Regulation.


Dear Ms Klingbeil:
At present, there are approximately 1600 small and micro-scale sawmill enterprises and corresponding small planing mills in Finland. These companies operate in rural districts and are mainly family-owned. They operate largely as secondary industries to the agricultural sector. These companies employ roughly 2,1 FTEs per company, i.e. the annual effect is about 3200 FTEs.
Small sawmills sawed about 0,7 million cubic metres of raw wood in total in 2010 and an average small-scale sawmill sawed a little over 500 cubic metres (m3).
The small-scale sawmill and planing mill industry is part of the industrial and commercial activity of the Finnish countryside, and it has a major role in supporting the availability of services in rural districts and in sparsely populated remote districts. The presence of small-scale sawmill and planing mill businesses also enhances the income level of various rural and farm entrepreneurs as well as creates and sustains competition and the consumers' opportunity to choose from a range of products.
The services of small-scale sawmill industry reach as far as approximately 25 kilometers from their place of business, and they serve the companies, households and leisure time inhabitants of the neighbouring areas.
The EU Construction Products Regulation 305/2011 (EU Regulation 305/2011) puts these small, rural woodworking businesses in an unequal position compared to major saw and planing mills that operate cross-border. This results from the fact that EU Regulation 305/2011 obligates to affix the CE marking to construction products such as structural timber, exterior covering boards, floorboards and interior lining panels, with the aim of ensuring the compliance and safety of the products that are constructed.
Besides safety issues, the CE marking intends to facilitate the trade and export of products on the EU’s Internal Market and to help customers in comparing the safety aspects of products. However, in small and micro- sawmills the wood is modified merely by sawing, drying and planing, which ensures that the chemical consistency of the resulting product is almost the same as that of the original raw material. The product is not modified with other chemical agents, such as through pressure treatment or with flame retardants or other chemical methods. If such treatment has been applied, it has been applied by another party, not by the small-scale sawmiller.
It is also not justified to appeal to the belief that the CE marking would facilitate the marketing of products across the EU’s Internal Market, as the majority of small sawmills market their products only in their neighbouring areas. Distortion of competition does not apply in this case, as sawn goods marked with the CE marking and strength grading can already be seen even in secondary targets - where these markings are not necessary in the first place. This is due to the fact that the costs of the CE marking do not affect the production prices of large companies in the same magnitude as it does those of smaller companies.
The CE marking brings along enhanced possibilities to market products within the whole Internal Market, and operators who are sufficiently large can benefit from the opportunities the CE marking brings. They will gain such a remarkable economic benefit from the CE marking that for them the economic obligations resulting from the CE marking do not weaken the profitability of their business.
The most severe disadvantage for small and micro-scale sawmills stems from the fact that the introduction of the CE marking significantly increases the small enterprises' production costs per one produced unit in comparison to large companies. Having to compete in the same market with the larger companies, this remarkably weakens the competitiveness and operations of small enterprises.
The development measures in the small-scale sawmill industry have paved a solid ground for small sawmills being able to invest in developing their own operations and thus also serving their customers better. The upcoming entry into force of the main articles in the Construction Products Regulation 305/2011 on 1 July 2013 will lead to the fact that a large number of small sawmills will be forced to close down, as the markets do not in fact grow for them and their profitability is weakened to such an extent that they simply do not stand the chance to continue their businesses. This will inevitably lead to an alarming rise in the unemployment rates in rural and sparsely populated remote districts.
Sahayrittäjät ry (The Association of the Finnish Smallscale Sawmilling Entrepreneurs), the collaboration and interest group of Finnish small-scale sawmilling entrepreneurs, also wonders why the association was not initially contacted when the Construction Products Regulation was in the process of being drafted. This came up when I discussed the issue with the persons representing Finland in the SCC (Standing Committee on Construction). We were told that they had considered it unnecessary to listen to the views of the small-scale sawmill industry. Of course, we have been requested to comment later on, but the preparation of the Construction Products Regulation had already progressed so far that it was too late to prepare matter-of-fact statements that could have had any impact on the process. This matter is nothing short of an extremely severe defect in the EU's aspiration to support and promote the operation of small enterprises.
Furthermore, in the Construction Products Regulation 305/2011 there is a mention of simplified procedures for small and medium-sized enterprises, yet it has not been explicated in any way what these procedures might be. Instead, the entire Regulation merely lays down criteria to be fulfilled in order to get the usufruct of the CE marking
Therefore, if implemented in this shape and form, the EU Construction Products Regulation will result in a decline in the number of Finnish small-scale sawmill enterprises as well as weakening of competitiveness, thus deteriorating the availability of services, especially in rural districts and sparsely populated remote districts.
Sahayrittäjät ry thus proposes the EU Regulation 305/2011 to be supplemented in sections that have been referred to in section 27 of the Regulation, and urges the European Commission to take immediate measures in terms of amending the current text and to consider a new approach, in which the needs of small sawmilling operators are considered in sufficient detail and which aims at securing their position, competitiveness and work as significant rural enterprises.

Proposed amendments:
  1. Small sawmills and planing mills fulfilling the EU criteria for small and micro-enterprises and operating within national borders, do not need the CE marking in their construction product trade.
  2. Small or micro-scale sawmills that handle raw wood by sawing and/or drying and/or planing do not need the CE marking (including the bottom and surface treatment of wood with water-dilutable paints) if the enterprise only does business within the national borders. Likewise, for structural timber, if the producer of the aforementioned product does business within the national borders, the visual strength grading of timber into strength grading classes is sufficient, in which case only the strength grading mark is needed instead of the CE mark. Strength grading based on sound shall also be accepted as an auxiliary medium in the visual strength grading, in which the person carrying out the grading is in visual contact with the product to be graded.
  3. If a small/micro-enterprise uses the CE marking in its products, it is possible to produce the CE marking on a so-called group certificate basis, in which a number of entrepreneurs may use a mark owned by one party.
  4. If structural timber is produced by the so-called rental sawing principle, i.e. in which the owner of the logs or timber saws the products or gets them sawed or planes them or gets them planed for his own construction needs, the structural timber and planing products shall be CE-marking-free.
  5. Customized and explicit guidelines on the simplified procedures shall be drafted for small and micro-sawmills, ensuring that the competitiveness of small and micro-sawmill enterprises is guaranteed in case the EU regulation 305/2011 cannot be changed according to the "Think Small First" principles of the Small Business Act.
  6. Moreover, if amendments cannot be made to Regulation 305/2011, a system shall be created for the application and payment of direct subsidies that are granted for small and micro-enterprises (as indicated in section 27 of the Construction Products Regulation) through national government by utilising the EU’s budget (based on the original aim of the CE marking, which was the easy comparison of products and the promotion of free movement of goods in Europe's economic region). In this system, enterprises would be entitled to apply and get the subsidy directly and immediately based on admission of the CE marking right.
7. Those small and micro-scale sawmill and planing mill operators that have already gained the marking right shall be  considered retroactively in the new, corrected Regulation.


These procedures will guarantee equality and operational preconditions for small and micro-enterprises and secure the competitiveness and continuity of small and micro-sawmills according to the operational principles of "Think Small First" and the Small Business Act.


Finally, it must be noted that the same problem also exists for the small and micro-sawmill enterprises in other EU countries.
I am available for discussion with regards to this matter and would be glad to provide further information about the issue, if required.


Respectfully
Sahayrittäjät ry, Raimo Etelä, Executive Manager The association of Finnish Small-scale Sawmilling entrepreneurs

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uudet käytännöt rahtisahauksella eli palveluna tehdystä rakennustuotteesta;

Jos sahatavara, jota käytetään rakennuttajan omaankäyttöön tulevaa omakotitaloa tms. varten, on sahattu rakennuttajan omista puista ja sahattu rahtisahauksena, joko siirrettävällä sahalla rakennuspaikalla tai kiinteällä sahalla sahanomistajan luona, niin silloin rakennustuote eli siis tässä tapauksessa sahatavara ei tarvitse olla Ce-merkittyä.  Kantavissa rakenteissa käytettävä rakennussahatavara on kuitenkin rakennusluvan mukaisesti lujuuslajiteltava tarvittavalla lujuuslajittelumerkillä.

                     Kokous muistio
CEN/TC 124:n kansallisen tukiryhmän kokous
Aika: 2013-05-06 klo 13:00
Paikka: Rakennusteollisuus RT, Unioninkatu 14, 3. krs
Antti Koponen Rakennusteollisuus RT
Anu Huovinen Metsä Wood
Matti J. Virtanen Ympäristöministeriö
Mikael Fonselius Woodvalue
Osmo Makkonen Finotrol Oy
Christopher Mills Kiilto Oy
Päivi Myllylä Puuinfo ry
Raimo Etelä Sahayrittajat ry
Tero Vesanen
Tomi Koskenniemi Versowood Oy
Tomi Toratti RTT

- CEN/TC 124/WG 2 Solid Timber

Keskusteltiin rahtisahauksesta ja CE-merkintävapaudesta. Todettiin seuraavaa:

CE merkintää ei tarvita, jos tuote tehdään työmaalla eli jos puutavaran sahaus tapahtuu työmaalla, mikäli Euroopan tasolla tai kansallisesti ei ole toisin säädetty.

CE merkintää ei myöskään tarvita, jos esim. omakotirakentaja sahauttaa omat puunsa sahalla, jonka ei tarvitse sijaita työmaalla. Omakotirakentaja ostaa tällöin sahauspalvelua.

Kummassakin tapauksessa rakennusvalvonta on todennäköisesti kiinnostunut, miten puutavaran lujuuden määritelty tapahtuu, jos sahatavaraa käytetään rakenteellisessa käytössä.
Saha saattaa tehdä enemmänkin sahausta, jolloin voi olla, että sahan kannattaa hankkia valmiudet CE merkintään.  Silloin yhden asiakkaan tukit ovat vain yksi tuote monista tuotteista, jotka CE merkitään. CE merkintä tarkoittaa käytännössä sahan tuotantoprosessin kontrollia laatulajitteluineen, eikä yksittäisen tuotteen CE merkintää.

Keskustelussa Eu-tasolla Ce-merkinnästä vastaavan yksikön päällikön Tapani Mikkelin sekä ESBA:n pääsihteeri Patrick Gibbels`n  kanssa todettiin, että ko. lausuma on ok, jos siitä poistetaan "mikäli Euroopan tasolla tai kansallisesti ei ole toisin säädetty".

Lausunto Ilta-Sanomat 8.6.2013 sivu 13

Kikkailua puukaupassa

YM.n rakennusneuvos Teppo Lehtinen: Ce-merkintä koskee vain niitä kaupallisia tuotteita joita ostetaan ja myydään.

"Omia pölliköitä voi surauttaa sahatavaraksi. Ja voi myös viedä pöllit traktorilla naapurin isännälle sahattavaksi".



Vielä on kuitenkin ratkaistava viranomaiskäytäntö eli kuinka rakennustuote todetaan rakennusvalvontaa varten tuotteeksi, joka on sahattu omista puista. Mutta Sahayrittäjät ry:n puolesta on nyt todettava, että on otettu hieno ja kiitettävä askel suuntaan, jossa piensahojen ja höyläämöiden toimintaa tuetaan.

RTY:n eli Rakennustarkastusyhdistys ry:n kannanotto viranomaiskäytäntöön  on että tässä tapauksessa riittää ilmoitus asiasta, koska ko. palvelulla tuotettu sahatavara ei ole saatettu markkinoille.

Sahayrittäjät ry

Raimo Etelä
toiminnanjohtaja

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti